Poorten en wortels

Door dr. K.D Goverts

In de Hebreeuwse taal wordt gesproken van poorten en wortels. Je mag binnengaan door de poorten en al die poorten zeggen: kom maar, kom maar binnen. Al die poorten wachten op de grote Koning, op­dat Hij binnen zal tre­den. ‘Gaat met een lofzang zijn poorten binnen, zegt psalm 100. ‘Heft poorten uw hoofden omhoog en verheft u gij deuren der eeuwigheid’.

We kunnen ook spreken van de poorten van de ziel en de poorten van het hart. Dat zijn ook de poorten waardoor je mag binnengaan in het heiligdom, dankzij de verzoening; daardoor hebben wij de toegang,­ zegt de Efezebrief. Het woord poort is sja’ar en wortel is sjòresj. Het getal van wortel is 800; dan ben je helemaal in die andere wereld. Door de wortel van het woord kom je in een andere dimensie. Over de 7 heen naar de 800.

Een joodse verklaring zegt: poorten heb je als je twee letters neemt; tus­sen die twee letters door kun je dan naar binnen. Op die manier gaan de letters een erehaag vormen. Het bruidspaar gaat tussen die twee letters door om binnen te gaan in het heiligdom. Die letters staan er dus aan weerskanten twee aan twee. Als die 22 letters zich gaan combineren met de andere letters van het alfabet dan krijg je 462 mogelijkheden, name­lijk 22 keer 21. Dat getal moet je dus door twee delen omdat het allemaal paren zijn, dus dan kom je op het getal 231. Dus dan zijn er 231 poorten (sja’arim). Zo staan die letters dus in een lange rij twee aan twee opge­steld. En dan gaat de ziel door die 231 poorten.

Eén van de verklaringen van de naam Israël (Jisra’el) wordt als volgt be­re­deneerd.

Het eerste gedeelte van de naam Jisraël – Jis – kan betekenen er is of er zijn.

Dan blijft er over ‘ra’el’.

De reesh is 200.

De ’aleph is 1.

De lamed is 30.
Dan komen we op het getal 231. Dus de naam Israël zegt: er zijn 231 poorten. Dat is het geheimenis van de naam Israël.

Ja’akov 10+70+100+2 = 182.

Als je de naam Jakob met een wav zou schrijven, dan krijg je het getal 188. Het opmerkelijke in dit verband is, dat Esau juist de dubbele getals­waarde heeft, namelijk 376. Dat zie je ook wel vaker, namelijk dat de twee weer tot één wordt. Zo is Egypte 380 en Kanaän is 190, God maakt de twee weer weer tot één. Dan kom je van de tweeheid tot de eenheid. Je hebt een wortel als je drie letters hebt. Want vrijwel alle woordstam­men in het Hebreeuws bestaan uit drie. In de taalkunde noem je dat de radicalen, wat letterlijk betekent: de wortelletters. Alles wat gaat tot op de radix, tot op de wortel, draagt het geheimenis in zich van de drie; Vader, Zoon en Geest; of ook: geest ziel en lichaam. Dat is het geheime­nis van de drie.