Hejkhal – hier is alles
Door dr. K.D Goverts
Hejkhal is ook een van die bijzondere woorden in de Schrift. Het wordt meestal vertaald met tempel en het kan ook betekenen paleis. In elk geval heeft het deze twee begrippen ongeveer allebei in zich. Het komt oorspronkelijk uit het akkadisch en dan betekent het: Het grote huis. Hejkhal, e-gallu, ‘t grote huis, kan een paleis zijn en het kan een tempel wezen. In dat grote huis woont de koning. Dat kan dan de aardse koning zijn, maar het is vooral ook de hemelse Koning, die daar zijn domi- cilie heeft, die zijn intrek genomen heeft in dat grote huis van Adonai. Daar woont Hij zelf en daar wordt zijn heil verkregen.
Maar nu is het wonderlijke – als je dat woord hejkhal wat op de klank af gaat lezen – zit daar ook nog iets anders in. Dan kun je het opsplitsen in twee delen. Het eerste gedeelte Hej betekent: hier of hier is. Het tweede gedeelte khal of khol betekent: alles. Dan krijgt het dus de betekenis: Hier is alles. Als je het paleis van de koning, de tempel des Heren wilt binnengaan en je komt in die tempel, dan kun je zeggen: hier is alles. Hier zal het u aan niets ontbreken. Hier zult gij verzadigd worden. Hier zult gij de verkwikking ontvangen, de vertroosting voor uw ziel. Daar komen dan mensen uit de ballingschap en uit de omzwerving van het leven. Ze hebben heel veel gezocht en ze hebben heel veel geprobeerd. En dan staat daar die tempel, dat paleis van God, je zou haast zeggen, als een soort laatste station, als een laatste halte waar die trein uiteindelijk dan stopt en waar dat huis tenslotte gevonden wordt. Zoals het zo prachtig staat in een lied van Tom Naastepad: ‘Hier mag een enkel woord volstaan’.
En dan komt daar die zwerver en ziet boven het portaal staan: hejkhal, hier is alles. Dan is het ook te begrijpen, dat Jezus zichzelf heeft vergeleken met de tempel. “Jezus antwoordde en zeide tot hen: Breekt deze tempel af en binnen drie dagen zal Ik hem doen herrijzen” {Joh.2:19}. Dat is dat Godshuis, die tempel, die Hij zelf is en boven zijn leven en sterven staan ook de woorden: hier is alles. Meer is niet nodig. Dat doet haast denken aan het moment, dat de dichters in Oosterbeek bezig waren om de psalmen te berijmen en Psalm 23 ter sprake kwam. Eén van hen kwam toen op het idee om het begin van die psalm als volgt te formuleren: “De Heer is mijn Herder, ik heb niets meer nodig”. Waarop Jan Wit reageerde: “Een tweede regel is dus overbodig”.
Dan heb je alles gezegd, meer hoeft niet. Hejkhal, hier is alles. Hier wordt de rust gevonden, hier is de schuld betaald, hier is de verzoening tot stand gebracht en dat is dan het paleis van de grote Koning. Jakob zegt ook “Ik heb alles” als hij na 22 jaar oog in oog staat met Esau. Esau zegt: Ik heb veel, maar Jakob zegt: Ik heb alles. Dat is één van die prachtige momenten in Genesis 33, waar dat zo treffend naar voren komt.
Comments (0)