Wist u dat?

André Neher schreef uitvoerig over de Hoop. In 1973 woonde hij in Jerusalem, de Jom Kippur oorlog brak uit. Hij kreeg een ansichtkaart van zijn vroegere leraar Duits uit de Elzas, Albert Fuchs, met vier woorden: Ich heisse euch hoffen. Ik gebied u te hopen. Daaronder een hoofdletter G. Afkorting van: Goethe, want het is een slotregel van een gedicht, geschreven door Goethe. Maar, zegt Neher dan, die G. was voor mij ook een verwijzing naar: Gott. Hij vervolgt dan: zo ontving ik dit woord, in een paradox die mijn geest vertrouwd is, tegelijk als een horizontale wijsheid, van Goethe, maar tegelijk ook als een verticale boodschap, transcendent, een woord dat van Godswege naar mij toe kwam: de opdracht om te hopen.

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *