Toorn is creatieve woede
Door dr. K.D Goverts
Toorn in de Bijbel is vaak creatieve woede. Als God goed kwaad wordt, kan er iets goeds uit voortkomen en zo is het bij de mens ook. Uiteraard heb je ook een woede, die een afbrekend effect heeft, een blinde woede. De Joodse denker Ernst Bloch sprak van de toorn van de hoop. Jezus had bij het graf van Lazarus ook een creatieve woede. Dan staat er heel aardig: ‘Hij werd verbolgen’. In het Christendom is vaak de gedachte geweest, dat een Christen niet boos mag worden. Dan krijg je de eeuwige plooi en de eeuwige glimlach. God kan heel emotioneel worden, als Hij ziet, hoe zijn schepping vernield wordt. Zo kan ware kunst ook uit pijn of uit woede ontstaan. De bijbel is soms ook heel emotioneel, met name vooral in het boek Openbaring. Dat brandt je boekenkast uit. We hebben de Bijbel vaak te veel getemd, het is dan een keurig tam boek geworden, dat opzit en pootjes geeft. In Openbaring is sprake van de toorn van het Lam. Letterlijk staat er: ‘Het uitvaren van het Lam’. Ogenschijnlijk is een Lam, dat toornig wordt, een vreemde combinatie.
Als je onder druk staat, ben je vaak tot veel meer in staat dan als je denkt: ik heb alle tijd. Je bestaan wordt dan als het ware samengeperst. Bij toorn kom je onder druk te staan en dan wordt er wat uitgeperst. Dat is iets anders dan een ‘motregenbestaan’. Je hebt dus twee soorten woede. Bij ons overheerst vaak die negatieve betekenis in het spraakgebruik. Je moet de woede van de hoop hebben. Je bent kwaad omdat je hoop hebt, je bent kwaad, omdat je weet, dat het beter kan.
Jezus werd ook wel kwaad al was het niet zozeer op mensen, maar meer op datgene waarin ze verpakt zaten. Dàt is de woede, die juist het kwade wil afbreken. Als de mens zich laat inkapselen, krijg je vaak de doem van de berusting
Comments (0)