Wraak is liefde
Door dr. K.D Goverts
“God der wrake, Here, God der wrake, verschijn in lichtglans. Verhef U, Richter der aarde” {Ps.94:1}. God is de Richter der aarde; Abraham zei zelfs: “der ganse aarde”. Hierbij moeten we niet denken aan een gestreng Persoon achter de groene juridische tafel, maar aan een barmhartig God, die alles recht gaat zetten, terecht gaat brengen. God is de Rechtzetter der ganse aarde. Zijn verschijning in wraak geeft dan ook geen donkerheid, maar lichtglans.
Wraak is herstel
Het Hebreeuwse woord voor wreken is naqam. En naqam heeft de betekenis: herstellen van recht. Wraak is dus het herstel van het recht. Vanouds wordt ook gezegd: het woord naqam heeft ook te maken met qum, wat opstaan betekent. Dan heeft wraak dus alles te maken met het weer opstaan van hetgeen neergevallen was. Wraak heeft bijbels gezien dus te maken met de wederoprichting. “God der wraken, verschijn in lichtglans”, zegt Psalm 94. Wraak staat hier dus zelfs in het meervoud. De populaire opvatting zegt: als God verschijnt met zijn wraak, wordt het donker. Maar Psalm 94 zegt: dan wordt het juist licht, dan komt er weer glans in het leven.
De gevoelswaarde van het woord wraak
Wraak klinkt ons meestal wat negatief en wat boosaardig in de oren. Als je wraak in de zin hebt, heb je immers niet veel goeds in gedachten? Maar wraak is: het herstel van de rechte verhoudingen in de gemeenschap. Dus wraak heeft te maken met herstellen, het herstellen van verhoudingen. Wraak draait dus eigenlijk om de vraag: Hoe krijgen we Kaïn en Abel weer bij elkaar? Hoe krijgen we Jakob en Esau weer in één verband? Hoe wordt de samenhang hersteld? Hoe worden de twee tegendelen weer één? Hoe krijg je weer die oorspronkelijke eenheid.
Wraak is liefde
De bijbelse wraak is: herstel van de rechte verhoudingen in de gemeenschap. Wraak is dus in feite een vorm van liefde, een vorm van rechtzetten. De verhoudingen, die scheef liggen, worden weer in ere hersteld, zodat mensen elkaar weer recht in de ogen kunnen kijken. De wraak van Jozef is, dat hij zijn broeders brood geeft. Dat is genadebrood. Dat is het hart van het Evangelie. Elie Wiesel zegt in dit verband: ‘het laatste woord is aan het slachtoffer’. Brood geven aan de vijand. Je ziet dat ook uitgebeeld in het verhaal van Elisa en de koning van Aram. In plaats van de vijand neer te slaan, wordt er brood uitgedeeld. (2 Kon.6:21) De goddelijke wraak is de tegenhanger van de bloedwraak, die betekent dat er met gelijke munt betaald wordt. Het kwade wordt echter overwonnen door het goede.
Comments (0)