Waarom moest Jezus aan het kruis?
Door dr. K.D Goverts
We eindigen bij het hart. We eindigen in het hart van het Evangelie. De meest centrale, de meest fundamentele vraag.
Waarom?
Toch is het heel indrukwekkend als je over deze vraag nadenkt, vooral als je voorbij het denkbeeld wilt komen waar dan gezegd wordt: God was boos en Jezus moest sterven om God weer vriendelijk te krijgen. God moest verzoend worden. In een bepaalde zin is dat soms de dogmatiek geweest, dat men vanaf Anselmus – en ook anderen na hem – gezegd heeft: God moest worden ‘omgeturnd’. Daarmee ook verwant de gedachte, dat er ìemand gestraft moest worden, wie dat dan ook zijn mag. En als wij dan gezondigd hebben en Jezus wordt gestraft, dan is het weer in orde.
En dan komt de vraag: is dat nu de manier waarop wij het lijden en het kruis moeten en mogen verstaan? Wat hierbij dan meteen in het geding is, is het Godsbeeld. Is dat dan de God van de Bijbel, de God van de Schriften, de God van Israël, de God van ons hart? Is dat dan een God die zijn woede loslaat op zijn eigen kind!? Of is het – zoals ook wel gezegd wordt – een ruil, een transactie, de mensheid in ruil voor de Zoon Gods? Jezus wordt in de handen van de boze gespeeld, zodat alle andere mensen uit de handen van de duivel kunnen komen.
Ik vond een artikel waarin iemand schrijft: Men heeft het verhaal van Jezus vaak eeuwenlang verkeerd uitgelegd. En dan krijg je de gedachte: Jezus moest sterven, omdat God dat wilde. Wat voor mij een sleutel geworden is, is de tekst, die we straks al genoemd hebben: “Heeft Hij de zijnen, die Hij in de wereld liefhad, liefgehad tot het einde” {Joh.13:1}. Dat is voor mijn besef een gouden tekst, zo mooi en zo vèrreikend, dat ik het idee heb, dat je vandaar uit heel veel dingen op hun plaats kunt zien vallen. Letterlijk vertaald luidt bovenstaande tekst: “Hij heeft de zijnen, die in de wereld waren, liefgehad en Hij had ze lief tot het einde” “De zijnen die in de wereld waren”, dat hoort dus bij elkaar.
Dus de zijnen waren in de wereld, ze waren in de mensheid, ze waren in de kosmos. De kosmos is bij Johannes speciaal de van God vervreemde mensheid, de kwijtgeraakte mensheid. De zijnen zaten daar ook in; maar Hij heeft ze liefgehad.
Boven het kruis zou je dus kunnen schrijven: Liefde tot het einde!
Comments (0)