Aleph en bet

         

Door dr. K.D Goverts

De eerste letter van het Hebreeuwse alfabet is de aleph. Het eerste woord in de Bijbel, dus van de tekst: “In de beginne schiep God”, is in het Hebreeuws beresjit. Het eerste vers van de Bijbel begint dus met een bet. Dat is de twee­de letter van het alfabet. Het begin van de geschiedenis is dus niet de aleph, maar de aleph gaat eraan voor­af. En God – Elohim begint in het Hebreeuws met een aleph. Het woord èchad (=één), zoals in: “De HERE onze God is één”, begint ook met een aleph. Ook het woord vaderabba (Aramees) begint met een aleph. God staat aan het begin, Hij is de aleph. God staat vóór Genesis 1:1.

En dan de tweede letter, de bet. De bet is aan drie kanten gesloten. Nu lees je in het Hebreeuws van rechts naar links. Dus de bet is al­leen open naar de toekomst. Hij is gesloten naar bo­ven: dat is de ver­borgen wereld, die is voor God. Hij is ook gesloten naar onderen: het do­den­rijk is niet ons terrein. Je hoeft niet op te klimmen naar de hemel en je hoeft niet af te dalen naar het doden­rijk. Nee, zegt Deu­terono­mi­um, het woord is nabij u… De bet is ook naar rechts geslo­ten. Je hoeft je ook niet af te vragen: wat was er nu vóór Genesis 1:1. De letter is alleen open in de richting van de Torah, die dan gaat ko­men. Je inzicht ligt dus in de woorden Gods. ב
“De geopenbaarde dingen zijn voor ons en onze kinderen”, zegt Deu­te­ro­­no­mium.


De letter taw
De laatste letter van het Hebreeuwse alfabet is de taw. Het won­der­lijke van de taw is, dat het de letter van de toekomst is. ת Bij de vervoe­ging van de Hebreeuwse werkwoorden naar de toeko­men­­de tijd be­gin­­­nen die vormen altijd met een taw. Al die zinsneden uit de tien woorden: Gij zult beginnen met een taw. ‘Gij zult’ is dus een openleggen naar de toekomst. Dat zult wil dus niet zeggen: je móet, maar het is meer een belofte. “Heilig zul je zijn, want Ik ben heilig”, is een belofte. De taw is dus een toekomstbelofte van leven en heiligheid en bevrij­ding.

Met de tweede letter gaat dus de geschiedenis beginnen en met de laat­­­­ste letter gaat de toekomst open.

Er is dus nooit een punt omega, waarin de geschiedenis wordt afgesloten.

Comments (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *