Twee vogels

Door Joop Neven

“dan zal de priester gebieden voor hem die gereinigd moet worden,twee levende, reine vogels te nemen, ook cederhout, scharlaken en hysop. De priester zal gebieden de ene vogel te slachten boven een aarden pot met levend water. De levende vogel echter zal hij nemen benevens het cederhout, het scharlaken en de hysop, en hij zal die met de levende vogel dopen in het bloed van de vogel die boven het levende water geslacht is en hij zal hem die van de melaatsheid gereinigd moet worden, zevenmaal besprenkelen en hem reinigen, en de levende vogel zal hij in het open veld laten wegvliegen”.(Lev.14:4-7}.

In Leviticus 14:4-7 sprake van twee vogels. Eén wordt er ge­slacht en één wordt er vrijgelaten. Het cederhout waarover gesproken wordt, verwijst naar de tempel. Die levende vogel wordt gedoopt in het bloed van die geslachte vogel. Die vogel is ook weer een schit­te­rend beeld van het volk van God. Opval­lend is, dat vijf keer het woord ceder­hout in dit hoofdstuk voor­komt.

Het getal vijf

Ook het woord scharlaken komt vijf keer voor. De kleur scharlaken speelt ook een belangrijke rol in de tabernakel. Daar komt het 25 keer voor. Ook het hysop komt vijf keer voor. Daarvan horen we ook in ver­band met het Pascha. We horen ook vijf keer over die levende wateren. Telkens komt het getal vijf dus weer terug. Vijf is ook het getal van de Torah. Daarmee is vijf ook het getal van de genade, van de barm­har­tig­heid. Als Jezus de man geneest, die 38 jaar ziek was ge­weest, gebeurt dat in het badhuis Bethesda, met vijf zuilengangen. ‘Huis van de barm­hartigheid’ heet dit dan ook. Er staat zo mooi, dat die vogel na onderdompeling mag uit­vliegen in het open veld. Letterlijk: ‘Op het aangezicht van het veld’. Dan heeft de aarde dus weer een aangezicht.

Je ziet in die vogel het volk, dat uit de ballingschap wordt bevrijd. En ook het beeld van de individuele gelovige.

 

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *