Het getal van de Godsnaam – 26

Door dr. K.D Goverts

Het getal van de Godsnaam JHWH is 26. Jod = 10, hee = 5, wav = 6, hee = 5. Die letters vormen een geheimenis. En dat is toch wel heel in het bij­zonder het geval met dìt geheim, die naam van God, het getal 26.

Ik zal er zijn. Of zoals het oorspronkelijk geweest moet zijn: een soort uit­­roep, een evocatie als mensen iets van Hem mochten erva­ren en zei­den: Daar is Hij! Een uitroep als een herkenning, als een uiting van ver­won­­de­ring. De Leidse professor Eerdmans zei: Je moet waar­schijnlijk uit­­spreken: Jahu, als een uitroep, zoals je het ook in veel eigen­na­men te­gen­komt, zoals Elijahu, Jesjajahu. Al die eigennamen ein­di­gen op jahu, de ver­bor­gen naam van God. Zo was daar die uitroep van ver­won­de­ring en verbá­zing: daar is Hij!

 

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *