Met twee arken door de woestijn

Door dr. K.D Goverts

Het laatste vers van een Bijbelboek is vaak heel bijzonder. Al die ver­wek­­­kingen van Genesis eindigen met een doodskist. En die kist ‘staat in de startblokken’ voor de uittocht. Voor kist staat er het woord ‘aron. Dat woord wordt ook gebruikt voor de ark die ze in de tabernakel had­­­­den. Ze liepen dus met twee kisten, met twee arken door de woes­­­tijn.

De één met het gebeente van Jozef en de andere met de twee tafelen. Die twee kisten hebben ook alles met elkaar te maken. Het is niet toevallig, dat daar hetzelfde woord voor wordt gebruikt. In die ene ‘aron zitten de tien bevrijdingswoorden en in de andere ‘aron het ge­beente van de tsad­diq; de rechtvaardige gaat nooit verloren. Die moet meedoen met de uit­tocht. Dat gebeente mag niet verloren gaan. De identiteit van de ware mens mag niet ondersneeuwen. Je ge­been­te is je kern, je wezenlijke iden­titeit.

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *