Wist u dat?

Er is een oude Joodse wijsheid die zegt: “Op de dag dat men de waar­­heid zal herhalen, en de naam erbij noemt van de­ge­ne die haar­ het eerst ge­zegd heeft, op die dag komt de Messias”.  Vandaar dat de rabbijnen er ook altijd heel sterk op gespitst zijn om­ te zeggen: dit heb ik geleerd van die en die. En zo en zo heeft ge­sproken in naam van die en die. Ze gaan altijd terug naar de­ge­ne­ die het voor het eerst heeft uitgesproken. Dat lijkt een wat ty­pi­sche gewoonte, waarvan wij misschien de zin niet zo begrijpen. En­ toch zit daar een heel diepe be­tekenis in. Dan sta je in het ver­band­ van al die mensen die jou zijn voor­gegaan, anders zweef of hang­ je maar wat in de lucht. Samen met alle heiligen…… En af en toe­ is het goed om dat verband te beleven met het volk des Heren van­ alle tijden en van alle plaatsen.

“Men zal de waarheid vertellen zonder de naam te verzwijgen van de­gene die het voor het eerst heeft verteld. Want hij die iets zegt in­ de naam van hem die het gezegd heeft, brengt verlossing over de­ wereld”.

 

 

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *