De didaskalia

Door dr. K.D Goverts

In de Timoteüs-brieven komt een heel bijzonder woord voor, na­­me­lijk: didaskalia, de leer; en daarmee wordt de gezonde leer, hugiainousè didaskalia, het woord dat getrouw is, bedoeld. Vijftien keer staat dat woord in de pas­to­rale brieven. Uiteindelijk gaat het om één ding, en dat is om de mens te brengen bij God. Dat wordt mis­schien vaak te veel ver­­ge­ten. Het doel van alle woor­­den, van het hele evangelie, is om de mens weer te brengen bij de Vader. Daar­om zegt Paulus ook steeds in de Timo­te­us-brief: pas op voor dwa­lin­­gen, voor holle klan­ken.
In 1 Timoteüs 4:7 spreekt Paulus zelfs van de oudwijfse fabelen.  Een dwaling is alles wat je níet bij God brengt. De waarheid is dat­­ge­ne wat je bij God brengt. Zo eenvoudig is dat, zo tam. Het woord gaat on­ver­stoor­baar door. Het woord is getrouw, het woord is onverstoorbaar. Het woord is onverdroten, het laat zich niet verdrie­ten.
Miskotte zegt: we kunnen alleen geloven in Hem tegen wie onze weer­stand en trots tevergeefs zijn. Tegen het woord ingaan is, als het ware, te­gen de wind in ­fietsen.

 

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *