De grondgedachte van de Schrift

Door Joop Neven

Het Bijbels denken kent geen privébezit. Het erfdeel, dat je ontvangen hebt, is het perceel dat jou toegewezen is. Daar mag je werken. Elke zoon van Israël krijgt een bepaald gebied, een erfdeel. Daarin mag hij zijn roeping als rechtvaardige realiseren. Dat land dat die “zoon van Israël” krijgt, is dus zijn oefenterrein. Want: “Elke zoon van Israël vertegenwoordigt heel Israël”. Elk erfdeel vertegenwoordigt heet Kanaän. En Kanaän vertegenwoordigt weer heel de aarde. Daaruit volgt dan ook: als God nu aan ieder zijn erfdeel geeft, dan is er dus voor niemand reden om het erfdeel van zijn naaste te begeren. Mijn erfdeel vertegenwoordigt immers heel Kanaän! En Kanaän vertegenwoordigt weer heel de aarde. Als mijn erfdeel nou heel Kanaän vertegenwoordigt en jouw erfdeel ook heel Kanaän vertegenwoordigt, hoef ik toch niet te begeren wat jij hebt! In elk deel is immers het geheel aanwezig.

 

Een grondgedachte in de Schrift is dan ook: heb respect voor de erfenis van een ander. Op die manier wordt dus zichtbaar, dat de aarde van God is.

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *