Het getal dertig

Door dr. K.D Goverts

Simson ontmoet in het Filistijnenland een vrouw, waarmee hij wil trouwen. Toen zijn vader naar de vrouw was gegaan, richtte Simson daar een feest­maal aan. Dan staat er weer het woord afdalen. “En het geschiedde” {Rich.14:12}. Dan komt er dus weer een knooppunt. Simson krijgt dertig met­ge­zel­len. Dertig is vaak het getal van de volwassenwording. Jozef was der­­tig toen hij verhoogd werd. David was dertig toen hij het koning­schap ontving. Ook Jezus was dertig jaar toen Hij zijn ambt aan­vaardde. Er is ook sprake van ‘de dertig helden’. In de rabbijnse traditie mag je het boek Ezechiël pas lezen als je dertig bent. Jozef wordt voor twintig zilverlingen verkocht. Jezus voor dertig. Als je de getalswaarde van de Hebreeuwse letters neemt, dan is de de kaf twin­tig en de lamed dertig. Als je de kaf en de lamed als één woord achter elkaar zet, dan heb je het woord kol; kol betekent: alles.

 

 

 

 

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *