Wat betekent straffen

Door dr. K.D Goverts

Hij gaat Jacob straffen voor zijn wandel, naar zijn daden zal Hij hem vergelden” {Hos.12 vers 3} Dit is helaas een sterk negatieve, belastende weergave. Het Hebreeuws heeft hier het woord paqad, dat betekent, “opzoeken, bezoeken”. Letterlijk staat er….”om over Jacob op te zoeken naar zijn wegen. Naar zijn daden zal Hij {het} voor hem doen terugkeren”.

Met andere woorden: hier wordt niet gesproken over “straffen”{zoals bekend, heeft het Hebreeuws strikt genomen geen woord voor “straffen”}. Zo kleurt men bij voorbaat het beeld negatief in. Te diepere betekenis is; God gaat het kwaad opzoeken, dat wil zeggen: Hij laat de mens er niet mee zitten, Hij spoort het op. De onderste steen moet boven komen.

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *