Zijn Meesterwerk

Door dr. K.D Goverts

Ons, zegt Paulus, over wie de einden der eeuwen gekomen zijn. Er staat een meervoud: einden. 1 Cor. 10, 11. Letterlijk: naar wie de einden der eeuwen zijn gekomen.
Hoeveel eeuwen zijn er en hoeveel einden? telè, τέλη  – dit woord heeft de nuances van einde, doel en einddoel. Daar zijn de tijden der eeuwen, aioonen, αἰῶνες, de ‘olamim, עולמים  en dan bedenken we dat de Eeuwige, de God der eeuwen is; de eeuwen zijn in Zijn hand, in Zijn gedachte. Door de Eeuwige Christus heeft Hij de aioonen gemaakt, zo zegt de Hebr.brief in de aanhef: Hebr. 1, 2. Vertalingen zeggen vaak: door Wie Hij ook de wereld gemaakt heeft. St.V.: door Welken Hij ook de wereld gemaakt heeft. Maar er staat: αἰῶνας, de eeuwen, les ères, zegt Chouraqui. Flusser en Delitzsch hebben dan ook: ha‘olamim.

Het is essentieel dit te bedenken: de eeuwen zijn werk van de Vader, Hij maakte en maakt de aioonen. Maar Hij maakt ze door de Zoon. De Vader als Creator, als Auteur, als Auctor, de Vader die de aioonen bedenkt, en de Zoon als Uitvoerder, als Bouwmeester [om met Spr.8, 30 te spreken]. Elke aioon is Zijn werk, en al die aioonen samen vormen Zijn oeuvre.
Het Boek der eeuwen, zoals de Schrift Zijn biographie is.

De Torah is Gods levensverhaal.

Zijn Meesterwerk.

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *