Bloedwreker is de losser van het bloed

dr. K.D Goverts

De vaders zullen niet om hun kinderen ter dood gebracht worden; ook zullen de kinderen niet om hun vaders ter dood gebracht worden; ieder zal om zijn eigen zonde ter dood gebracht worden” {Deut.24:16}.

Later komt dat ook weer terug in Ezechiël 18. Hier wordt dus heel bewust die keten van de geslachten doorbroken. Wat hier gebeurt is dus in wezen weer een ander godsbeeld. De Torah heeft juist ten doel de barmhartigheid van God te tonen. Torah betekent niet wet, maar oriëntatie zegt André Neher zo mooi. Dus de Bijbel begint met de vijf boeken van de oriëntatie. Torah betekent: wegwijzing. Je krijgt weer zicht op de dingen. Oorspronkelijk heeft het woord Torah de betekenis in zich van zwanger maken, het baren van het leven, het voorbrengen van het leven. Door de Torah raakt de mens ‘in verwachting’ in de diepste zin van het woord. De Torah zegt dus: niet maar eindeloos doorgaan, niet het kwaad maar leggen op de volgende generatie; maar de bloedwraak moet ingeperkt worden. Vandaar dat er in de Torah ook een hele mooie uitdrukking wordt gebruikt voor de bloedwreker: de goël damin, de losser van het bloed. Daarom is het zo jammer, dat dat in de vertaling weer terechtkomt als de bloedwreker. Het bloed wordt gelost, losgekocht. Dat houdt dus in, dat daar iemand is die het opneemt voor het slachtoffer. Net zoals Boaz het opnam voor Ruth en Naomi. De Torah heeft dus ten doel om de mens zwanger te maken van dat goede godsbeeld, om dat beeld van de Eeuwige helder te maken.

 

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *